• Gitaar: André Barendsen
  • Bas: Jan-Erik Barendsen
  • Drums: Sander Berkhout
  • Toetsen: Willy Bouman, Caspar van Apeldoorn, Arno van Apeldoorn

 

  • Herman Brood
  • The Comsat Angels
  • Gruppo Sportivo

 

After all, CD, 2017

Courant Zwols, dubbel LP, 1982

Onlangs heeft de Hattemse groep Simpel meegewerkt aan het tot stand brengen van de dubbel LP 'Courant Zwols', een LP waarop diverse regionale groepen te beluisteren zijn.

 

Afgelopen zaterdag heeft de groep met een optreden haar bijdrage aan deze LP gepresenteerd. Helaas kwam 's middags tijdens de sound-check aan het licht dat zowel in het mengpaneel als in de eindtrapversterker een storing zat. Door deze strop kan de groep op dit moment geen optredens meer verzorgen. De manager van Simpel vindt het onverantwoord om de schulden van de groep extra te vergroten, zonder dat daar inkomsten tegenover staan.

 

Toch moeten er financiële middelen vrijkomen om deze aderlating te kunnen opvangen. De manager denkt dat door middel van een kleine loterij de apparatuur weer speelklaar te krijgen is. Daartoe is een vergunning bij het college van B&W aangevraagd. Indien deze vergunning wordt afgegeven, start donderdag a.s. het aktieplan 'Redt apparatuur Simpel'. Dit houdt in dat er loten worden verkocht voor slechts 1,50 gulden per lot. De kopers van ene lot hebben een kans van 1 op 50 om in het bezit te komen van de onlangs verschenen unieke dubbel LP Courant Zwols.

SIMPEL  (1972-1987)

"Als je naar de muziek van Simpel luistert, doet je dat even vergeten dat er ook zoveel andere goeie bands bestaan waar zo weinig naar wordt geluisterd. Even sta je stil te genieten, dan word je weer overdonderd door de enorme spontane energie. Simpel heeft een eigen PA-systeem, waarvoor een professionele geluidsman elk konsert, wordt ingehuurd.

De groep tracht zoveel mogelijk emoties in hun ziek te leggen, dit alles zonder technische hoogstandjes. Met andere woorden zo 'simpel' mogelijk.

Alle nummers worden door de band zelf gemaakt. André bepaalt de muziekrichting en heeft het grootste deel van de nummers op zijn naam staan. Sander zorgt zo af en toe met een nummertje voor de variatie. Favoriet bij de band zijn groepen zoals Joy Division en The Sound.

Ook heeft de band met zeer veel succes het voorprogramma verzorgd van onder andere Herman Brood en The Comsat Angels. Noem het maar New Wave, dan zit je er nooit naast", aldus Simpel over zichzelf in 1984.

'Simpel in nieuwe bezetting serieuzer'

"Het belooft 12 juni weer een spektakel te worden in soos d'Olde Skoele in Hattemerbroek. Dan zal namelijk de formatie Simpel in nieuwe bezetting een optreden verzorgen. Onlangs is Caspar van Apeldoorn, momenteel ook nog actief in de Zwolse groep The Vultures, toegetreden tot Simpel. Hij bespeelt de strings. Hierdoor is de muziek van Simpel wat vollediger geworden en is de muziek meer op de eerste plaats komen te staan bij de optredens.

 

Bij eerdere optredens kwam de muziek nog wel eens op de achtergrond te staan. De spontaniteit van de leden is nu zeker niet verdwenen, maar de muzikale aanpak is wat serieuzer geworden. De aanstekelijke snelle new wave van Simpel zal zeker weer voor een swingende soos zorgen. Simpel is ook te horen op de dubbel-elpee met Zwolse groepen, die vorige week uitgekomen is. Dit bewijst ook dat Simpel aan de andere kant van de IJssel hoog aangeslagen wordt. Het merendeel van de andere groepen die te beluisteren zijn op de elpee (zoals Gerish, Happy, Gimmick en Liberty) hebben al eens opgetreden in d'Olde Skoele, hetgeen toch wel betekent dat d'Olde Skoele een bijdrage heeft geleverd in het stimuleren van regionale groepen."

"Bassist Jan-Erik Barendsen van de Hattemse formatie Simpel wordt vader. Op zich natuurlijk niet wereldschokkend, want dat gebeurt wel meer. Wel opmerkelijk is de wijze waarop hij dat aan zijn familie, en in dit geval aan zijn broer en Simpel-zanger André Barendsen, meedeelde. Dat was tijdens een interviewtje dat ondergetekende met het duo hield naar aanleiding van hun demo 'Zo Long' en vooral wegens hun aanstaande tienjarig Simpel-bestaan. Hij zal wel gedacht hebben: voor als heel Zwolle het moet weten. De reactie(s) van broer André waren echter zeer de moeite van het bestuderen waard. Die ontwikkelden zich achtereenvolgens van als door een wesp gestoken, verbijsterd en ongelovig tot 'ik word in de maling genomen'. Tenslotte was er evenwel ook nog enthousiasme toen hij doorkreeg dat het echt waar was. De rest van het gesprek met de Simpel-boys hoop ik zo gauw mogelijk ter lezing aan te bieden, aldus Hans van de Vegt in Peperpop.